Aktuality - Imunogen

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Ať už trávíme většinu pracovního dne u počítače nebo naopak fyzicky náročnými úkoly, všichni máme jedno společné. Často bohužel zapomínáme na správné držení těla. Přitom právě to ovlivňuje vše od zdraví pohybového aparátu až po naši psychickou pohodu. Nezáleží na tom, jestli máte sedavé zaměstnání nebo jste celý den na nohou – tyto rady pro správné držení těla využijeme všichni!

Narovnejte se

Nehrbit se je to nejjednodušší, co můžete pro své tělo udělat. Přestaňte tedy namáhat zádové a krční svaly a snažte se během dne chodit s hlavou vzpřímenou. A to doslova! Stačí si co nejčastěji během dne představovat provázek, který vás od temene hlavy táhne jemně vzhůru. Tento imaginární provázek by vám měl pomoci s napřímením páteře. Zároveň mějte uvolněná ramena a držte bradu rovnoběžně se zemí.

správné držení těla

Zařiďte si ergonomické pracovní místo

Pokud máte možnost, věnujte čas tomu, aby vaše pracovní místo podporovalo správné držení těla. Nastavte si židli do takové výšky, aby vaše chodidla spočívala rovně na podlaze a kolena byla v ose boků. Monitor počítače umístěte do úrovně očí, abyste předešli namáhání krční páteře a svalů v oblasti krku. A co dál? Zaměřte se na výběr židle. Ta by měla mít dostatečné množství opěrných bodů, především v oblasti krční a bederní páteře. V případě, že si pracovní židli nevybíráte sami, můžete si pořídit alespoň bederní opěrku.

Dělejte si pravidelné přestávky

Ať už delší dobu sedíte nebo stojíte, je nutné během dne rozhýbat tělo jiným způsobem. Pokud Vás již k aktivitě nepopohánějí chytré technologie, nastavte si časovač, abyste na pravidelné protažení nezapomněli! Ten vám každých 30 minut připomene, že máte vstát, projít se, protáhnout se, nebo si třeba zatančit na oblíbenou písničku tak, jako by se nikdo nedíval 😊. Tyto pohybové přestávky podporují prokrvení celého těla, pomáhají předejít bolestem zad, krku, ale například i hlavy – taková bolest může mít totiž původ opět v krční páteři.

Posilujte

Svaly vám dokážou poskytnout dostatečnou oporu pouze v případě, že i vy jim věnujete trochu péče. Abyste dopřáli páteři lepší oporu, snažte se pravidelně posilovat a klást důraz především na zpevnění středu těla. Právě dostatečně silný „core“ se postará o lepší stabilitu a držení celého těla. Zaměřte se na cviky, jako je prkno či boční prkno (neboli plank), pánevní most nebo například sklapovačky.

Zůstaňte hydratovaní

Správná hydratace a výživa jsou pro udržení zdravých svalů a kloubů nezbytné! Během dne pijte hodně vody a zásobujte tělo potravinami bohatými na živiny, které podporují funkci svalů a obnovu tkání.

Pamatujte, že správné držení těla není jen o tom, jak na pohled vypadáte, ale také o tom, jak se cítíte a jak vaše tělo funguje. Zařazením těchto tipů do každodenní rutiny můžete zlepšit své držení těla, snížit riziko vzniku bolestí, předcházet zraněním a podpořit celkové zdraví a pohodu v práci i mimo ni. Vaše tělo vám poděkuje!

 

 

Podobné články

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

18. 1. 2024

Péče o pokožku v těhotenství: Jak předejít striím a na jaké složky si dát pozor?

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru