Aktuality - Imunogen

Snažím se o šetrný přístup k pacientkám, říká gynekoložka MUDr. Tereza Čeledová

K hlavním tématům v gynekologii patří v posledních letech například chronické obtíže spojené s nadužíváním antimykotik a antibiotik. Dále to jsou mýty o gynekologickém vyšetření, ale i pozitivní trendy, jako je jednodenní chirurgie a šetrná péče o ženské zdraví. O tom všem hovořila MUDr. Tereza Čeledová v podcastu Na zdraví.

Vaginální diskomfort, jeho příčiny a léčba

„Poševní výtoky či pocit určitého diskomfortu jsou opravdu častým tématem. Některé pacientky trpí akutními problémy, ale velká skupina má potíže chronické. Typická pacientka vystřídala několikátého gynekologa a je opakovaně neúspěšně léčena nejrůznějšími antibiotickými či antimykotickými preparáty,” popisuje MUDr. Tereza Čeledová. 

Pacientky tedy seznamuje také s jinými možnostmi řešení a diagnostiky, které nenachází ani v  často  žádané kultivaci. Raději se věnuje mikroskopických nátěrům, které přesně a rychle ukážou na daný problém. Často tak zjistí, že pacientka ve skutečnosti nemá problém se zánětem, ale jde o dysmikrobii, dysbalanci bakterií anebo nás vyšetření a pohovor s pacientkou nasměruje na zcela jinou příčinu potíží: chronickou iritaci zevními vlivy, stav po úrazu či předchozí operaci, či neuropatii.

Vzhledem k pestrosti problematiky se MUDr. Čeledová snaží o komplexní pohled na poševní prostředí.  Edukuje v tomto směru i své pacientky a vysvětluje jim, proč jsou některé metody vhodnější než jiné: „V případě chronických a opakovaných problémů u nás s požadavkem na kultivaci a na recept na antimykotika nikdo nepochodí. Já k diagnostice přistupuji trochu jinak a máme dobré výsledky.”

Poševní výtoky či pocit určitého diskomfortu jsou opravdu častým tématem. Některé pacientky trpí akutními problémy, ale velká skupina má potíže chronické. 

„Kultivace je částečně zjednodušující a zavádějící vyšetření. Většinou vyroste jeden kmen bakterie, která je v ten moment nejsilnější, ale to neznamená, že způsobuje dané problémy,”  dodává MUDr. Čeledová, přínosná pro ni může být spíše v jiných případech, například u těhotných pacientek nebo při vyšetření moči.

gynekologické problémy

S vaginálními záněty a diskomfortem souvisí i problém nadužívání antibiotik a antimykotik. Řada těchto léků je v lékárnách volně dostupná, a tak po ní pacientky často sahají. MUDr. Čeledová je od toho ale spíše odrazuje a doporučuje jim preparáty s méně silnými složkami. Jde například o probiotika, která jsou narozdíl od antibiotik pro vaginální mikroflóru prospěšná.

Moderní jednodenní chirurgie

Kromě gynekologické ambulance funguje v rámci společnosti Imunogen i sál pro zákroky jednodenní chirurgie. Jedná se o významný aktuální trend, který díky současnému technologickému pokroku řeší celou řadu problémů od děložních polypů přes zamlklé těhotenství až po změny na děložním čípku. Pro pacientky je navíc tou nejšetrnější a nejkomfortnější cestou.

„Nemálo zákroků zvládneme udělat v režimu jednodenní chirurgie. To znamená, že pacientka může za dvě nebo tři hodiny odejít domů. V některých zařízeních tedy zůstává přes noc, ale my bychom chtěli dělat jednodenní chirurgii v nejkratším slova smyslu, to znamená v ambulantním režimu, s krátkou narkózou anebo jen s lokálním umrtvením,“ dodává MUDr. Čeledová.

Celý podcast si můžete pustit zde

Podobné články

21. 5. 2024

Infuzní terapie vitamínem C: Skvělý způsob, jak posílit imunitu

20. 5. 2024

Omlazení intimních partií pomocí přípravku Desirial

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

Z ostatních klinik

22. 5. 2024

Jak se dostat po porodu zpět do kondice? Máme pro vás několik tipů

21. 5. 2024

Objevte široké možnosti rehabilitace: S čím vším vám pomůžeme?

15. 5. 2024

Štítná žláza. Jak funguje a jak ovlivňuje naše zdraví?

Nahoru