Aktuality - Imunogen

Pylová sezona je tu. Jaké jsou nejčastější jarní alergeny?

Nějakou formou alergie trpí až jedna třetina lidí a mezi nejčastější spouštěče patří potraviny, plísně, roztoči, domácí mazlíčci nebo právě pyly. Jaké stromy a trávy trápí alergiky nejvíce? A v jakém období?

Břízy, duby i pampelišky

Pylová sezóna začíná už během února a končí teprve v říjnu. Nejprve způsobují problémy hlavně dřeviny, tedy břízy, olše, lísky nebo duby. A potom se přidávají i traviny a plevele. Z těch můžeme jmenovat například pampelišku (smetanku lékařskou), pelyněk či jitrocel.

alergická rýma

Projevy (pylové) alergie

Zatímco člověk se zdravým imunitním systémem pyly v ovzduší vůbec nevnímá, alergik na ně reaguje přehnaně. Podráždění se objevuje hlavně na sliznicích dýchacích cest. Pokud je tedy člověk alergický, začne kýchat, teče mu z nosu a slzí mu oči, často ho obličej i svědí a oči otékají.

Jak testování na alergeny probíhá?

Při podezření na alergii byste měli neprodleně navštívit ambulanci alergologie, kde specialista nejprve sestaví vaši podrobnou anamnézu. Potom provede fyzikální vyšetření s důrazem na stav nosní sliznice, očních víček, spojivek a kůže. Následně pokračuje funkčním vyšetřením plic.

Následují takzvané prick testy, které zjišťují stupeň přecitlivělosti na danou látku. A nakonec je možno výsledky ověřit ještě laboratorním vyšetřením krve, při kterém nově pomáhají alergenové komponenty. Právě díky nim dokáže lékař určit, na jakou konkrétní složku pylu nebo třeba potraviny je pacient alergický.

A pokud preferujete formát videa, zde najdete názornou ukázku takového vyšetření. Provádí ho jedna z našich nejlepších specialistek –⁠ MUDr. Zuzana Vančíková, CSC.

⇒ Video ⇐

Léčba a přípravky na alergii

Většinu přípravků pro zmírnění příznaků alergie koupíte bez receptu a seženete je samozřejmě i v naší lékárně. Jedná se o nosní spreje, některá antihistaminika v tabletách, kapky do očí nebo různé krémy a mastičky na kopřivku a vyrážku. V poslední době se osvědčila i alergenová imunoterapie, která spočívá v dlouhodobém podávání malého množství alergenu. O úplném vyléčení mluvit nemůžeme, ale většina lidí je díky této léčbě téměř bez příznaků.

Astma, atopický ekzém a anafylaktický šok

U pacientů s alergií se může objevit alergické astma. Pokud trpí neléčenou alergickou rýmou, zvyšuje se riziko tohoto onemocnění až 3,5 krát. Atopikům se zase může zhoršit ekzém a celkový stav kůže. Nejtěžším alergickým projevem je anafylaktický šok, který může být i životu nebezpečný. A to už pár minut po setkání s alergenem. Vyžaduje tedy okamžitou lékařskou pomoc.

prick testy

 

Podobné články

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru