Aktuality - Imunogen

Předvánoční stres hýbe s naší imunitou: Jak se mu vyhnout a čím obranyschopnost posílit?

Snaha včas nakoupit dárky, dokonale uklidit a napéct spoustu cukroví s sebou přináší řadu stresových situací. Oslabená je pak nejen naše psychika, ale také imunita a roste riziko nákazy virovým onemocněním. Jak nedat stresu žádnou šanci a užít si Vánoce ve zdraví a duševní pohodě?

Krátkodobý versus dlouhodobý stres

Je pravda, že krátkodobý stres člověka doprovází odnepaměti a může i prospívat. Vylučovaný hormon kortizol nás totiž v omezeném časovém intervalu povzbuzuje k lepším výkonům a má i jiné pozitivní účinky, především tlumí zánět. Pokud jsme ale nervovému vypětí vystavení déle a nemáme čas na odpočinek, stres se stává chronickým. Dostaví se psychické i fyzické vyčerpání a dochází k oslabení našeho imunitního systému.

předvánoční stres

Vyhněte se stresovým faktorům

Základní pravidlo je jasné – stresu musíme předcházet, a to tak, že eliminujeme jeho spouštěče. Ať už to jsou jen myšlenky, toxičtí lidé nebo místa s nepříjemnou atmosférou. Naopak bychom se měli snažit udržet si dobrou náladu, která mnoho situací usnadní a dá prostor pozitivním emocím. Ve vánočním období to může znamenat, že zajdeme do obchodu v době, kdy tam bude méně lidí, vezmeme si volno z práce o pár dní dříve nebo odmítneme návštěvu u příbuzných, se kterými nemáme dobré vztahy.

Posilujte imunitu a myslete na své okolí

Kromě duševního zdraví ale musíme myslet i na to fyzické. Přinášíme tedy několik tipů pro posílení obranyschopnosti a připomínáme i to, jak důležité je dodržovat bezpečnostní a hygienická opatření. Díky tomu ochráníte nejen sebe, ale i své okolí.

vánoční stres

Kvalitní spánek

Jen díky dostatečně dlouhému a kvalitnímu spánku může naše tělo správně regenerovat. V dospělosti je k tomu potřeba pět cyklů, které trvají desítky minut a střídá se během nich hluboký a lehký spánek s REM fází. Méně než šest hodin tedy rozhodně nestačí.

Vyvážená strava

Zásadní vliv na fungování organismu mí strava s vyváženým poměrem bílkovin, sacharidů a tuků. Zařaďte tedy do jídelníčku dostatek ovoce a zeleniny a také ryb, libového masa, brambor, rýže a celozrnného pečiva. Díky tomu budete mít potřebné množství vitamínu C a D, ale i omega-3 mastných kyselin, polysacharidů a dalších zdraví prospěšných látek.

Potravinové doplňky

V době virových infekcí rozhodně není na škodu příjem vitamínů zvýšit. Doporučujeme tedy především doplňky stravy s vitamíny ze skupiny B, ale také vitamínem C, D a E. Vitamín C je jednou z nejúčinnějších zbraní proti infekcím a “Déčko” zase přispívá ke správné funkci imunity a působí protizánětlivě. Kvůli nedostatku slunečního záření ale jeho přirozená tvorba v těle během zimy klesá, proto ho musíme pravidelně doplňovat.

Dále obranyschopnost podpoříte dostatkem selenu, zinku nebo betaglukanů, které obsahují například tablety z hlívy ústřičné. Od věci ale nejsou ani probiotika, která přispívají k normální funkci střevní mikroflóry. Vše seženete v Lékárně Poliklinika Hůrka.

zimní sporty

Pobyt na čerstvém vzduchu

I v chladném období je potřeba chodit ven, nejlépe do přírody, ale každá chvíle na čerstvém vzduchu se počítá. Nejen, že se tak zvyšuje prokrvení sliznic a obranyschopnost, ale blahodárně na náš organismus působí i sluneční záření. V zimních měsících sice není tak silné, přesto má svůj význam.

Dostatek pohybu

Velký podíl má na našem imunitním systému i fyzická aktivita, která zvyšuje odolnost vůči chladu a častým změnám počasí. Díky tomu pomáhá i proti chřipce a nachlazení. Rozdíl udělá už půlhodinová procházka jednou denně.

Bezpečnost a hygiena

Před nákazou vás ochrání také správná hygiena, především časté mytí rukou. Pokud cítíte, že už jste nachlazení, chraňte své okolí. V ideálním případě zůstaňte doma a jestli přece jen mezi lidi musíte, používejte respirátor.

 

Podobné články

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru