Aktuality - Imunogen

Pozor na předvánoční stres v těhotenství

Těhotenství během zimy má své výhody. Vyhnete se vedrům i intenzivnímu slunečnímu záření a Vánocích nemusíte řešit každou kalorii. Pozor ale na předvánoční shon, který je často spojený s velkým stresem. Pamatujte na to, že Vánoce jsou svátky klidu a pohody a není potřeba se předhánět, kdo bude mít více druhů cukroví nebo koupí lepší dárky. Jak se nestresovat a užít si advent i v těhotenství?

stres v těhotenství

Netrapte se zbytečnostmi

Jak už bylo řečeno, adventní čas není o závodech v nakupování, uklízení nebo pečení. Určitě se tedy netrapte tím, že letos stihnete o dva druhy cukroví méně nebo už před Vánoci neumyjete okna. Hlavní je, abyste byla zdravá a spokojená, stejně jako vaše miminko.

 

Dopřejte si relax a nepřepínejte se

Určitě byste neměla nosit těžké věci a nakládat si toho příliš moc. Stejně tak doporučujeme opatrnost při domácích pracích, právě při těch totiž statisticky vzniká nejvíce úrazů. Raději si odpočiňte u šálku dobrého čaje nebo si zajděte na těhotenskou jógu či speciální těhotenskou masáž, ale samozřejmě jen v případě, že vám to aktuální zdravotní stav dovoluje.

stres v těhotenství

Škodlivý je hlavně dlouhodobý stres

Největším strašákem je nejen pro těhotné ženy, ale pro každého člověka dlouhodobý stres. Pokud jsme v neustálém napětí a je na nás vyvíjen velký tlak, může se to podepsat na našem psychickém i fyzickém zdraví. Jinak je ale spojený s vyšším rizikem vzniku kardiovaskulárních chorob, problémů s poškozenými orgány nebo ADHD a dalších psychických problémů.  

Snažte se tedy zjistit, jaké jsou ve vašem případě spouštěče stresu a vyhýbejte se jim. Zároveň vám pomůže pravidelná relaxace. Nemusíte hned dvakrát denně meditovat, pomoci může i poslech oblíbené hudby nebo procházka na čerstvém vzduchu. 

 

Podobné články

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru