Aktuality - Imunogen

Péče o pokožku v těhotenství: Jak předejít striím a na jaké složky si dát pozor?

Hormonální změny v těhotenství působí i na stav pokožky. Mnoha ženám se pleť díky prokrvení zlepší, je zářivá a hebká, ale jiné se potýkají s akné nebo s vyšší citlivostí. Strašákem číslo jedna jsou určitě strie, které mají tendenci vznikat už od prvního trimestru, a to jak na břiše, tak na bocích nebo hýždích. Je tedy potřeba se na ně připravit s předstihem. Jen kvalitní kosmetika ale nestačí, proto myslete i na hydrataci a výživu pokožky zevnitř a také na dostatek pohybu.

péče o pokožku v těhotenství

Základem je čištění a hydratace bez zbytečné chemie

Pokud nemáte s pletí problémy, nemusíte vaši kosmetickou rutinu nijak výrazně měnit. Nezapomínejte ale na kvalitní ochranu proti UV záření, suchou a citlivou pleť pravidelně promazávejte a v případě výskytu akné věnujte zvýšenou pozornost i redukci kožního mazu. Konkrétní problémy můžete konzultovat nejen s kožním lékařem nebo lékárníkem, ale i přímo na gynekologii v rámci těhotenské poradny. 

Zároveň doporučujeme kontrolovat, jestli se v přípravcích nenachází látky, které by mohly potenciálně škodit miminku. Jde především o retinol (vitamín A) a kyselinu salicylovou a také o parabeny, sulfáty a další syntetické látky, které neprospějí ani vám.

péče o pokožku v těhotenství

Sázkou na jistotu je většinou dermokosmetika z lékárny a velké oblibě se těší i čistě přírodní produkty. U nich ale raději zkontrolujte obsah esenciálních olejů. Často se totiž využívají jako alternativa syntetické parfemace, ale ve vysoké koncentraci nejsou pro těhotné ženy vhodné. 

Prevencí proti striím

Vzniku strií se snažte předejít ideálně už od chvíle, kdy zjistíte, že jste těhotná. V tu dobu totiž ještě nejsou vidět, ale už se začínají vytvářet a do budoucna vás mohou hodně potrápit. Pokožku tedy pravidelně promazávejte speciálními krémy a oleji, které by měly obsahovat především vitamín E pro přirozenou obnovu a zlepšení kvality i vzhledu pokožky. Na již viditelné strie pak pomohou krémy s vysokým podílem bambuckého másla a kolagenu.

Někdy se ale i přes veškerou snahu strie objeví a nechtějí zmizet ani dlouho po porodu. Můžou za to genetické predispozice a jiné faktory, které zkrátka neovlivníte. Důležité je si připomenout, že to není nic, za co byste se měla stydět.

Pitný režim a vyvážená strava

Nakonec nezapomínejte ani na péči o pokožku zevnitř, proto dodržujte pitný režim a dbejte na vyváženou stravu s dostatkem vitamínů, minerálů a vlákniny. Doporučuje se tedy konzumovat nejen dostatek ovoce a zeleniny, ale i cereálií. Stejně tak se nevyhýbejte zdravému pohybu, zejména chůzi, plavání nebo speciálnímu cvičení pro těhotné. Velmi oblíbená je v současnosti například těhotenská jóga.

 

Podobné články

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru