Aktuality - Imunogen

Nejčastější alergie kůže a jak je léčit

Letní měsíce jsou spjaté s častějším pobytem v přírodě a na sluníčku. Pokud patříte mezi alergiky, mohou vás potrápit různé alergické reakce na sluneční záření nebo poštípaní hmyzem. Jak se alergie kůže projevuje a jak ji léčit, odpoví alergoložka a klinická imunoložka MUDr. Zuzana Vančíková, CSc.

Většina lidí má nejméně jednou v životě podezření, že jejich kůže reaguje alergicky. Může se jednat o běžné chemické či mechanické podráždění, nebo o projevy alergie.

Odhalení příčiny je mnohdy komplikované a vyžaduje aktivní účast nejen lékaře, ale také pacienta a jeho rodiny. K nejčastější kožním alergickým projevům patří atopický ekzém a kopřivka. V diferenciální diagnóze (tj. návrh několika možných diagnóz na základě konkrétních příznaků) přichází v úvahu, zejména u dětí, virové exantémy (= vyrážky, kožní projevy), které jsou většinou provázeny dalšími příznaky, ale někdy je obtížné je odlišit od nežádoucích reakcí po podaných lécích.

Kopřivku může způsobit jídlo i slunění

Kopřivka se projevuje jako svědivé zarudlé pupence vystouplé lehce nad ostatní kůži. Během minut až hodin se projevy stěhují z místa na místo a mizí během dnů až týdnů. Chronická kopřivka pak trvá více než 6 týdnů. Příčina kopřivky je zřejmá pouze někdy, často pacient sám neví, z jakého důvodu se „osypal“. Na vině může být i užití některých léků, potravin či dalších látek, často i v kombinaci s infekcí.

Kopřivka je často provázena tzv. angioedémem, což je otok postihující hlubší vrstvy kůže. Může se objevit i bez kopřivky, není svědivý ani zarudlý. Většinou se objeví na víčkách, rtech, jazyku, rukách či nohách. K nejčastějším příčinám kopřivky s angioedémem patří potraviny, léky, hmyzí jedy, ale také virové infekce a fyzikální faktory, jako je vystavení chladu, teplu, fyzická aktivita, tlak anebo slunění.

 

Atopická dermatitida začíná už v dětství

Dermatitida je onemocnění kůže projevující se zarudnutím, svěděním a olupováním.

K nejčastějším formám patří atopická dermatitida, tedy atopický ekzém. Jedná se o chronické onemocnění kůže, které většinou začíná v dětství a je provázeno alergiemi na potraviny nebo pyly, roztoče či zvířecí alergeny. Druží se často s jinými alergickými onemocněními, jako je senná rýma, potravinová alergie nebo astma. V nejtěžších případech je prokázána vrozená porucha bariérové funkce kůže. Jedná se o geneticky daný defekt ve stavbě kůže, která je proto prostupnější k cizorodým látkám. To vede k navození přecitlivělosti na ně, a tím se uzavírá bludný kruh. Situaci zhoršuje i častá přítomnost zlatého stafylokoka na kůži. Bakterie vytváří toxiny, které dráždí kůži a akcelerují její přehnanou imunitní reaktivitu a zánět.

Jak léčit atopický ekzém

Cílem léčby ekzému je úleva od svědění, obnovení kožní bariéry a snížení zánětu. Svědění je nejúpornějším příznakem, který vede ke škrábání a dalšímu porušování integrity kůže.

V léčbě používáme v první řadě promašťující krémy, kterými bráníme vysoušení kůže. Suchá kůže totiž svědí vždy. Proti zánětu působí lokální kortikoidy, které podáváme v krémech a mastích v intervalech, přerušovaně. Další možností jsou tacrolimus a pimecrolimus – protizánětlivé léky tlumící přehnanou imunitní reakci.

Od svědění mohou pomoci celkově podávaná antihistaminika první generace, jako je například dithiaden nebo fenistil. Neléčí však podstatu ekzému. U cca poloviny kojenců s těžkým ekzémem hraje roli i potravinová alergie, a úlevu tak může přinést eliminační dieta. Je nutno ji však vždy konzultovat s lékařem, aby nedošlo k ochuzení o důležité složky potravy. Při infekčních komplikacích ekzému se nevyhneme antibiotické léčbě. Podáváme nejčastěji protistafylokoková antibiotika. Většina dětí se i těžkého ekzému do dospělosti zbaví, bohužel se u nich mnohdy časem projeví senná rýma nebo astma.

Kontaktní dermatitida vzniká kontaktem s alergenem

Kontaktní dermatitida je dalším častým kožním onemocněním, které se může klinicky podobat atopickému ekzému. Na rozdíl od něj se však projevy objevují především v místě kontaktu s alergenem. Jedná se o jinou imunopatologickou reakci, tzv. reakci oddálené přecitlivělosti. Na kůži se objeví zarudnutí, svědění, puchýře, které jsou většinou ohraničené místem kontaktu s alergenem. Nejčastěji to je nikl, parfémy, barviva, latex, chrom, kosmetické přípravky. Léčba spočívá v odstranění příčiny, v těžších případech podáváme kortikoidy lokálně nebo i celkově. Prevencí je vyhýbat se vyvolávajícím látkám.

Kopřivka, ekzém nebo kontaktní alergické reakce se mohou zhoršovat během infekcí a mohou být také obtížně odlišitelné od vyrážek, které provázejí virová onemocnění. Tyto se většinou objeví současně nebo po horečnatém onemocnění, většinou během týdnů odezní a neopakují se. Odlišení je ale mnohdy těžké a teprve čas a dlouhodobější sledování ukáže pravou příčinu.

Pokud trpíte na výše zmíněné alergické reakce kůže, dbejte na prevenci – používejte opalovací krémy s UV filtrem při pobytu na slunci, přípravky proti bodavému hmyzu, po koupání v bazénu řádně promastěte kůži, vybavte svou lékárničku chladivými gely a antihistaminiky apod. Trápí-li vás potíže spojené s alergií kůže, obraťte se na nás, najdeme vhodné řešení.

Kde nás najdete

Ordinace alergologie a klinické imunologie
Klinika Imunogen, Sluneční náměstí 15, Praha 13
www.alergologie-hurka.cz

Podobné články

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru