Aktuality - Imunogen

Kýcháte v domácím prostředí? Zbavte se domácích roztočů

Alergie se neprojevuje jen na loukách a v lesích, kde nás dráždí pyly, ale také v domácím prostředí. Mezi typické „domácí“ alergeny patří ty zvířecí, plísně a především pak roztoči. „Alergie na roztoče bývá často zaměňována za alergii prachovou. Prach jako takový však alergenem není,“ říká alergoložka a imunoložka MUDr. Zuzana Vančíková, CSc.

Pokud kýcháte při domácím úklidu, jako je utírání prachu z nábytku nebo převlékání postelí, nutně to neznamená, že máte alergii. Prach jak takový je pestrá směsice minerálních a organických částic, která může dráždit i nealergiky. Hlavním alergenem v domácím prostředí, který vyvolává alergické reakce, jsou roztoči.

Co jsou roztoči a kde je najdeme

V alergologii rozdělujeme roztoče na dvě hlavní skupiny – domácího prachu a skladištní. Domácí roztoče najdeme ve všech domácnostech, i když v různém množství. Nejvíce jich je v postelích. Optimálním prostředím pro jejich rozmnožování je teplo okolo 25 °C a vlhko 55-75 %. V suchých oblastech a tam, kde jsou byty vytápěny ústředním topením, nacházíme roztoče pouze v postelích, v ostatních případech jsou i v čalounění, kobercích a závěsech.

Dospělý roztoč je 0,3 mm velký a je tedy pouhým okem neviditelný. Živí se oloupanými kousky kůže a jiným organickým odpadem, například i peřím a vlnou. Alergizující složkou roztočů jsou jejich exkrementy, sliny a tělesná schránka. Exkrementy jsou těžké a rychle se usazují v prachu. Do vzduchu se dostávají jen jeho vířením. Obsahují enzymy, které se ve vlhku rychle uvolňují do prostředí a mohou usnadnit průnik alergenu do tkání.

Jak se projevuje alergie na roztoče

Projevy alergie na „domácí“ alergeny jsou stejné jako alergie na pyly. Oproti pylové alergii jsou však obtíže celoroční. Může to být alergická rýma, pálení oči a konjunktivitida (zánět spojivek), ekzém, astma nebo jejich kombinace. Při alergii na roztoče byla popsána i anafylaktická reakce po požití pokrmu vyrobeného z mouky, která byla kontaminována roztoči. Vznikl pro to dokonce nový termín „pancake anaphylaxis“.

Jak se roztočů zbavit

Možná jste si na internetu našli mnohá doporučení „protiroztočových“ zásahů, ne všechny jsou však účinné, často jsou zbytečně nákladné a přitom nevedou k žádnému zlepšení. Skutečně prověřenou účinnost mají následující rady:

> Udržování vlhkosti v bytě mezi 30-50 %

> Každodenní ranní větrání peřin

> Materiál peřin by měl být neorganický, nejlépe duté vlákno

> Přikrývky i ložní prádlo prát ve vodě s teplotou nad 65 °C, nejlépe každý týden

> Fungují také antiroztočové povlaky

> Z ložnice se doporučuje odstranit koberce, závěsy a polstrovaný nábytek

> Podlaha by měla být co nejčastěji vytírána navlhko

> Vysávání by mělo být prováděno přístrojem s uzavřeným systémem a s filtrem – tak se alergeny nedostávají zpět z vysavače do vzduchu. Jejich víření při pohybu vysávací hubice po podlaze tak ale zabránit nelze. Proto by pacienti s alergií na roztoče vysávat neměli ani těmito vysavači.

Z pohledu alergika má smysl odstranění alergenů a prachu do takové míry, do jaké se při běžném provozu mohou vířit a dostat do kontaktu se sliznicemi a být vdechovány. Vysavače, které odstraní alergen z hloubky několika centimetrů, jsou sice velmi účinné, z pohledu alergika ale takový význam nemají, protože alergeny se z takové hloubky do vzduchu samy nikdy nedostanou.

Častěji větrejte, využijte čističku vzduchu

Pokud trpíte alergií na domácí roztoče, držte se výše zmíněných rad. Kvalitu domácího ovzduší pomůže zlepšit i čistička vzduchu. Při jejím používání se může opakovaně místnost krátce větrat, protože čistička při správném výkonu vyčistí vzduch za 30 minut. Odstraní nejen alergeny, ale i další znečišťující látky, mikroby a viry.

Připravila MUDr. Zuzana Vančíková, alergoložka a klinická imunoložka

Klinika Imunogen, ordinace alergologie a klinické imunologie
Sluneční náměstí 15, Praha 13
www.alergologie-hurka.cz

Podobné články

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

18. 1. 2024

Péče o pokožku v těhotenství: Jak předejít striím a na jaké složky si dát pozor?

Z ostatních klinik

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

26. 3. 2024

Březen je měsíc endometriózy

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

Nahoru