Aktuality - Imunogen

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

Praktický lékař není jen člověk, ke kterému jdete, když se necítíte dobře. Měl by fungovat jako klíčový prvek celkové péče o vaše zdraví. Má „pod palcem“ celou škálu služeb a znalostí, které mohou pomoci při řešení běžných i méně obvyklých zdravotních problémů. Ale především vám může pomoci těmto problémům předcházet díky pravidelné prevenci! S čím vším vám tedy praktický lékař pomůže a kdy se na něj obrátit?

služby praktického lékaře

Základem je prevence

Praktický lékař tu pro nás není jen kvůli léčbě nemocí. Naopak! Měli bychom ho navštěvovat pravidelně, abychom problémům a nemocem v maximální možné míře předcházeli. Prevence je zkrátka klíčem k zachování zdraví.

Preventivní prohlídky

Pravidelné návštěvy vašeho praktického lékaře mohou pomoci odhalit případné zdravotní problémy v rané fázi, kdy jsou lépe řešitelné. Doporučujeme udělat si čas na preventivní prohlídku pravidelně jednou za dva roky, a to i když vás v danou chvíli nic netrápí.

Očkování

Praktický lékař vám může nabídnout očkování proti různým nemocem, jako je chřipka, černý kašel, nebo například cestovní očkování. K dalším pravidelným očkováním, na které byste neměli zapomínat, patří například očkování proti tetanu, pneumokokovým infekcím, hepatitidě B či hepatitidě A.

praktický lékař

Jak vypadá preventivní prohlídka u praktického lékaře?

Při preventivní návštěvě vás čeká komplexní vyšetření, které zahrnuje následující kroky:

Anamnéza a základní vyšetření

Lékař se vás zeptá nejen na vaši zdravotní historii, ale i na informace o vaší nejbližší rodině, aby získal co nejlepší obraz o vašem zdravotním stavu. Takto důkladný rozhovor se týká především vstupní prohlídky u nového lékaře.

Potom provede vyšetření pohledem, pohmatem, poslechem a poklepem. Lékař také zkontroluje zrak i sluch a zjistí, jestli máte aktuální očkování proti důležitým nemocem.

Měření vitálních funkcí

Následně vám lékař změří krevní tlak a podle váhy a výšky určí vaše BMI (Body Mass Index).

Pokyny a doporučení

Pokud lékař zjistí jakékoli nesrovnalosti, poskytne vám doporučení, pokyny k léčbě, případně doporučí dovyšetření ve specializované ambulanci, jako je například kožní či oční, dermatologie, urologie apod.

praktický lékař

Specifická vyšetření

Po 40. roce lékař věnuje větší pozornost srdeční aktivitě a krevnímu tlaku a na praktických prohlídkách vám natočí i EKG. Po 45. roce života je to právě praktický lékař, od kterého dostanou ženy žádanku na preventivní mamograf a muži na urologii, ale jen v případě potíží. Praktický lékař provádí také vyšetření pro kontrolu způsobilosti držení řidičského průkazu, a to od 65. roku pacientů.

Kdy navštívit lékaře mimo preventivní prohlídku?

Horečka a nevolnost

Pokud máte zvýšenou teplotu nebo horečku, případně máte přetrvávající problémy s nevolností, praktický lékař může provést první vyšetření a doporučit další kroky.

Dlouho trvající bolesti

Trápí vás neustávající bolesti hlavy, zad, či jiné druhy bolestí, které nepřejdou ani po důkladném odpočinku? Pak mohou být příznakem závažnějšího problému a návštěvu lékaře byste opět neměli odkládat.

Jakékoli jiné výkyvy

Neočekávané změny tělesné hmotnosti, zvýšená únava, změny nálady… praktického lékaře byste zkrátka měli navštívit kdykoli, když se zkrátka necítíte dobře. Nečekejte, až se problémy prohloubí, a obraťte se na svého praktického lékaře při jakémkoli zdravotním problému.

Hledáte nového praktického lékaře?

Pokud hledáte zkušeného lékaře, navštivte nás na Poliklinice Hůrka, v prvním patře budovy A. Naše nová ordinace je v provozu od března 2024 a stále registrujeme nové pacienty!

 

 

Podobné články

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

18. 1. 2024

Péče o pokožku v těhotenství: Jak předejít striím a na jaké složky si dát pozor?

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru