Aktuality - Imunogen

Kašel při astmatu. Jak si ulevit od potíží?

Patříte-li mezi alergiky a astmatiky, jistě to dobře znáte – suchý až dávivý kašel vás postihuje nejen při námaze, smíchu nebo pláči, ale často také uprostřed noci. Špatně kvůli němu spíte a omezuje vás v běžných denních aktivitách. Jak rozeznat astmatický kašel od běžného, na co si dát pozor a jak si pomoci, poradí alergoložka a klinická imunoložka MUDr. Zuzana Vančíková, CSc.

Jak poznat astmatický kašel?

Astma je zejména v dětském věku většinou alergického typu. Pacienti mívají také příznaky senné rýmy nebo ekzém. Kašel může být hlavním projevem astmatu, ne však jediným. Objevuje se ve dne po námaze, při smíchu nebo pláči, při vdechnutí alergenů, studeného nebo znečištěného vzduchu. Postihnout vás může také v noci během spánku, většinou okolo 2. - 3. hodiny ranní. Astmatický kašel je suchý a ostrý a pacientům znepříjemňuje život. Provází ho totiž také stavy ztíženého dýchání s prodlouženým výdechem a pískoty a vrzoty. Může k nim dojít při virové infekci nebo ve stejných situacích, které provokují astmatický kašel.

Jak se astmatický kašel diagnostikuje?

Pro diagnózu astmatu má zásadní význam vyšetření funkce plic a vyšetření NO ve vydechovaném vzduchu (test koncentrace oxidu dusnatého). Kromě klinického vyšetření, kdy si všímáme i jiných známek alergie – například ekzému, zánětu spojivek, kopřivky atd., nám pravděpodobnost „alergického“ kašle pomůže určit přítomnost alergie u dalších členů rodiny, historie alergických reakcí v minulosti či přítomnost jiných alergických onemocnění. V laboratorních testech vidíme při alergii v krevním obraze eozinofilii, která je patrná i v sekretech dýchacích cest. V séru je zvýšené celkové IgE a také specifické IgE proti jednotlivým alergenům. Kožní testy mají většinou shodný výsledek jako vyšetření specifického IgE. Obě vyšetření určují, na co konkrétně je pacient alergický. Poslední slovo má však klinický projev. Pokud je pozitivita v testu, ale pacient nemá odpovídající obtíže, nehovoříme o alergii, ale o pouhé senzibilizaci. Léky ani diety v této situaci nenasazujeme.

Jak astmatický kašel léčit? 

Léčba astmatu má svá pravidla. Léky jsou až na nejtěžší případy podávány inhalačně a jejich volba a dávky se řídí závažností astmatu. Pokud je kašel projevem astmatu, při správné antiastmatické léčbě vymizí. Volně prodejné přípravky k ovlivnění kašle nemají při astmatu většinou žádný efekt.

Pokud při vyšetření funkce plic (spirometrii) nalezneme u neléčených astmatiků snížení průchodnosti dýchacích cest, většinou se zlepší nebo zcela normalizuje po podání salbutamolu (léku zvaném Ventolin).

Pozor na černý kašel. Důležité je očkování

K častým příčinám vleklého kašle patří i černý dávivý kašel – pertuse. Je to nakažlivé bakteriální onemocnění. Děti jsou proti němu očkovány, imunita však není celoživotní. Začátek nemoci je zcela nenápadný – probíhá bez teplot, začíná jako vodnatá rýma, která se nemění v hnisavou. Pokud jsou v tomto stadiu nasazena antibiotika (makrolidy), je zabráněno přechodu do paroxyzmálního stadia. Při tak mírných příznacích (průhledná rýma bez teplot) je včasné rozpoznání nemoci obtížné. Pomoci může anamnéza dávivého kašle u někoho z blízkého okolí pacienta.

Typickým a nápadným projevem pertuse je až záchvatovitý dráždivý kašel s kokrhavým nádechem. V této fázi nemoci však bohužel antibiotická léčba záchvaty kašle už nezastaví. Bakterii sice zahubí, ale kašel pokračuje dál a trvá přibližně 3 měsíce. Pro novorozence a kojence může být onemocnění velmi nebezpečné až smrtelné, proto je zásadní včasné očkování!

Diagnózu pertuse určíme podle charakteru kašle – ve stěru z nosohltanu lze bakterii vykultivovat nebo prokázat pomocí přímých testů. V krvi můžeme zachytit zvýšení protilátek, v krevním obraze je typické zvýšení bílých krvinek s drtivou převahou lymfocytů. Léčba je antibiotická, podávají se makrolidová antibiotika po dobu 14 dní.

Trápí vás alergický či astmatický kašel? Obraťte se na nás

Rozpoznat příčinu kašle není vždy jednoduché, ale je to důležité pro správnou léčbu a prevenci. Při chronickém kašli je nutné podrobné vyšetření včetně krevních testů, rentgenu plic a funkčního vyšetření plic a mnohdy i dalších podrobných testů. Obraťte se na nás, provedeme potřebná vyšetření a testy a nastavíme vhodnou léčbu, která vám uleví od potíží.

Kde nás najdete

Ordinace alergologie a klinické imunologie

Klinika Imunogen, Sluneční náměstí 15, Praha 13

www.alergologie-hurka.cz

Podobné články

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru