Aktuality - Imunogen

Kašel jako projev alergie

Alergie se neprojevuje pouze rýmou, slzením a svěděním očí, zánětem spojivek či vyrážkou pokožky, ale u spousty alergiků také kašlem. Jak rozeznat alergický kašel od kašle spojeného s respiračním onemocněním? Jak se dá alergický kašel léčit? Odpoví alergoložka a klinická imunoložka MUDr. Zuzana Vančíková, CSc.

Kašel není nemoc

Kašel patří k častým a běžným projevům onemocnění, provází mnoho akutních a chronických nemocí respiračního i kardiovaskulárního systému. Samotný kašel však vždy nemusí být nemocí, je to důležitý ochranný reflex, který zbavuje dýchací cesty škodlivin. Pokud si člověk nemůže odkašlat (například v bezvědomí, při onemocnění nebo poranění míchy, svalové slabosti apod.), může dojít k závažnému onemocnění dýchacích cest a plic. Kašel je naším pomocníkem také v případě, kdy vdechneme nějakou potravinu, tekutinu nebo jen sliny – právě kašel tyto cizorodé materiály odstraňuje. Příliš častý, silný a dráždivý kašel je však pochopitelně nepříjemný, pacienta obtěžuje a vysiluje a většinou již signalizuje onemocnění.

Jak poznáme alergický kašel od jiného?

Příčiny kašle se různí, jiné jsou u dětí a jiné u dospělých. Ve všech věkových kategoriích však kašel shodně provází alergii a astma.

Běžný kašel je většinou projevem nachlazení a nejčastěji se objevuje v sezóně respiračních viróz (od října do dubna). Začíná rýmou, někdy zvýšenou teplotou, poté se přidá kašel a někdy i bolest v krku. Do 1-3 týdnů potíže vymizí.

Oproti tomu alergický kašel je spojený se sezónou alergií, která začíná na jaře. Často je provázen alergickou rýmou a zánětem spojivek. Oči i nos alergika svědí, nos je ucpaný, kýchání je nutkavé a intenzivní, často i mnohokrát za sebou, někdy svědí horní patro v ústech a objevuje se/zhoršuje i ekzém. Kašel je suchý, dráždivý, pacient „nic nevykašle“. Trvání alergického kašle je delší než při nachlazení – podle typu alergie a trvání alergické pylové sezóny.

Jak alergickému kašli předcházet

Alergici si mohou všimnout, že se jim kašel objeví/zhorší vždy v určitém prostředí nebo situaci. Prevence spočívá v první řadě v zamezení nebo alespoň omezení kontaktu s alergenem (vyhýbání se pylům, prachu apod.). Pokud se ocitnete v prostředí, kde je zvýšená koncentrace alergenů, účinnou ochranou je rouška či respirátor. Pokud je alergický kašel spojený s rýmou, zhoršuje se také v poloze vleže, kdy rýma zatéká do nosohltanu a dráždí ke kašli. Lze tak doporučit spaní s horní částí těla ve vyvýšené poloze.

Jak si od alergického kašle ulevit

Pokud se dostanete do kontaktu s alergeny, např. při procházce rozkvetlou přírodou, omyjte si obličej teplou vodou. Před spaním je vhodné se osprchovat a umýt si i vlasy, protože stopy alergenů se v nich drží, mohly by se zanést do polštáře a dráždit vás celou noc.

Velmi účinná je antialergická léčba, jejímž základem jsou antihistaminika. V lékárnách je jich na výběr velké množství a jsou volně prodejné. Do očí a nosu lze podávat kapky a spreje s antialergickým působením. Proti některým formám alergie máme i vakcíny, které se podávají buď ústně, nebo injekcí pod kůži. Aby bylo dosaženo kýženého efektu, je nutno vakcíny podávat opakovaně po dobu 3-5 let. Trápí-li vás potíže spojené s alergií, obraťte se na nás, najdeme vhodné řešení.

Kde nás najdete

Ordinace alergologie a klinické imunologie
Klinika Imunogen, Sluneční náměstí 15, Praha 13
www.alergologie-hurka.cz

Podobné články

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

18. 1. 2024

Péče o pokožku v těhotenství: Jak předejít striím a na jaké složky si dát pozor?

Z ostatních klinik

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

26. 3. 2024

Březen je měsíc endometriózy

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

Nahoru