Aktuality - Imunogen

Domácí zvířata jako alergeny

Pokud vaše děti přemlouvají Ježíška, aby letos přinesl nějaké domácí zvířátko, nejdříve tento dárek důsledně promyslete. Nejen to, zda bude mít zvíře ve vaší domácnosti vhodné podmínky a potřebnou péči, ale také to, zda na něj členové rodiny nebudou alergičtí. Domácí zvířata jsou totiž častým zdrojem alergenů.

Nejen zvířecí srst způsobuje alergie

Pacienti se často mylně domnívají, že alergizují pouze zvířata chlupatá, a tak si pořizují zvířata krátkosrstá nebo bez chlupů. Je to však omyl, rozdíly mezi nimi mohou být pouze v množství alergenu vylučovaného do okolí a ve snadnosti nebo obtížnosti jejich koupání a mytí, které rovněž snižuje množství uvolňovaného alergenu. Alergii však mohou způsobovat nejen zvířecí chlupy, ale také složky kůže, sliny nebo moč. Alergie se může projevit jak na kočky, psy, křečky nebo andulky, ale i na další méně obvyklá „domácí“ zvířata, jako jsou třeba ještěrky.

Příklad z praxe

„Znám jeden příklad z praxe, kdy alergologickou ordinaci navštívila 42letá žena kvůli dva měsíce trvajícím obtížím – měla rýmu, zánět spojivek a projevy dušnosti. Při vstupním pohovoru ale kontakt s domácími mazlíčky popřela. Kožní testy s panelem běžných alergenů měla negativní. Byla jí doporučena protialergická léčba. Při další návštěvě však udávala zhoršení příznaků i při léčbě. Po dalších dotazech pátrajících po množném zdroji alergenů uvedla, že její syn doma chová zelenou iguanu. Byly proto připraveny extrakty z kůže a moči iguany a pacientčino sérum bylo vyšetřeno na přítomnost protilátek proti těmto extraktům. Dále byly se získanými extrakty provedeny i expoziční testy na nosní sliznici. V laboratorních i expozičních testech reagovala pacientka na extrakt z kožních šupin zvířete. Alergie tak byla potvrzena a iguana šla z domu. Poté se rychle pacientčin stav zlepšil,“ uvádí MUDr. Zuzana Vančíková, CSc., alergoložka a klinická imunoložka kliniky Imunogen. Obliba chování obojživelníků stoupá zejména mezi adolescenty. Oni i jejich rodiče by si proto měli být vědomi, že kromě rizika infekce (například salmonelózy) hrozí i možnost alergických reakcí.

Pokud máte doma silného alergika, nezbyde vám nic jiného než domácí zvíře nepovolit a dodržovat zvýšená hygienická opatření. K nim patří častější úklid, časté praní povlečení, závěsů a záclon, výměna poliček za uzavřené skříně, odstranění všech možných „lapačů“ prachu, zkrátka celková snaha o minimalizaci prašnosti a výskytu alergenů. Ublížit může i jen krátká návštěva zvířete. Například kočičí alergeny se navážou na drobné částečky prachu a přetrvávají ve vzduchu ještě dlouhou dobu po odstranění zdroje. Časté a dlouhodobé vystavování se alergenům, které způsobují potíže, může být zdraví nebezpečné.

Nechte se otestovat

V domácnostech se mohou vyskytovat nejen alergeny ze zvířat, ale i různé vzácnější alergeny. Pokud vás trápí alergické projevy, objednejte se k nám do ordinace alergologie a nechte se otestovat. Pomocí kožních testů zjistíme, na jaké alergeny vaše tělo reaguje, a poradíme vám, čemu se vyvarovat, jak projevům předcházet a jak je léčit. Při neobjasněných alergických potížích se práce alergologa někdy podobá práci Sherlocka Holmse. Pátráme po koníčcích, zálibách, pracovním zařazení členů rodiny, po nových věcech a opatřeních v domácnosti, bod po bodu probíráme situaci, která předcházela reakci. Společně však najdeme řešení.

Podívejte se na video o průběhu kožního testování: Na vlastní otvor

Kde nás najdete

Ordinace alergologie a klinické imunologie
Klinika Imunogen, Sluneční náměstí 15, Praha 13
www.alergologie-hurka.cz

Podobné články

4. 4. 2024

Kdy se obrátit na praktického lékaře? Registrujeme nové pacienty!

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

Z ostatních klinik

5. 4. 2024

Rozhovor s MUDr. Josefem Doležalem: Chirurgie v Lípě se neustále rozvíjí

3. 4. 2024

Akční dubnová nabídka - Lékárna Poliklinika Hůrka

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

Nahoru