Aktuality - Imunogen

Alergie na plísně a opatření
proti nim

Plísně mají sice v přírodě důležitou funkci, ale v domácím prostředí mohou pěkně potrápit. Nejen že na ně není pěkný pohled, ale především mohou způsobovat alergii a další onemocnění. Dlouhodobý pobyt v místnostech s plísněmi může být zdraví škodlivý.

Všichni je známe – ty zeleně zabarvené na starém chlebu nebo černošedé ve sprchovém koutu či v rozích místnosti. Plísně. V medicíně mají pozitivní přínos – první antibiotikum penicilin je rovněž produktem plísně, od svého objevení v roce 1928 a prvního použití k léčbě pacienta v roce 1941 je s úspěchem používán dodnes, například k léčbě zápalu plic, angíny a dalších nemocí. V domácím prostředí však u nich příliš pozitiv nenajdeme. Plísně mohou být nebezpečné hned z několika důvodů.

Infekce

Plísně mohou člověka přímo napadat stejně jako mikrobi a způsobit mu infekci. To hrozí především u jedinců s oslabenou imunitou. Mnohé plísně tvoří také toxiny, které poškozují lidský organismus.

Alergie

Plísně vytvářejí při rozmnožování takzvané spory, které jsou okem neviditelné. Spory plísní pak při vdechnutí mohou vyvolávat alergické reakce podobné například alergii pylové. Při inhalaci spor plísní se může u vnímavých jedinců vyvinout i onemocnění plic, které je vyvoláno imunitní reakcí jiného typu, než je alergie. Pokud pacient spory inhaluje opakovaně, může dojít k nevratnému poškození plic. K nejagresivnějším plísním patří například Aspergilly, které mohou vyvolat jak invazivní onemocnění, tak alergické reakce.

Jaké jsou příznaky alergie na plísně

Příznaky se projevují podobně jako u pylové alergie, tedy v dýchacích cestách. Objevuje se „senná“ rýma, šimrání v nose a jeho ucpání, kýchání, svědění, zarudnutí očí apod. Na rozdíl od senné rýmy se však alergie na plísně může objevovat celoročně. Potvrdí ji alergolog na základě kožního testu a laboratorního vyšetření.

Důležité je pravidelně větrat

Plísním se daří především ve vlhku. Koupelny, toalety a ložnice je třeba často větrat, případně si pořídit přístroj zvaný odvlhčovač. Protiplísňové chemické prostředky dlouhodobě nepomohou tam, kde je trvale zvýšená vlhkost. Ideální vlhkost v domácím prostředí je okolo 30-50%. Pokud se plísně objeví na stěnách (například při úniku, protékání vody), je třeba je odstranit a zdi znovu vymalovat. Plísně se mohou objevit i v matracích, dřevěném obložení nebo klimatizacích. Pokud vám byla potvrzena alergie na plísně, je třeba všechny spouštěče alergie odstranit, aby se potíže neprohlubovaly. Plísně bují také v hlíně, proto je vhodné redukovat počty květináčů doma.

Pokud pociťujete výše uvedené alergické reakce, obraťte se na nás. Provedeme potřebná vyšetření a pomůžeme vám najít vhodné řešení.

Kde nás najdete

Ordinace alergologie a klinické imunologie
Klinika Imunogen, Sluneční náměstí 15, Praha 13
www.alergologie-hurka.cz

Podobné články

21. 3. 2024

MUDr. Tereza Čeledová o benefitech naší gynekologické ambulance

16. 2. 2024

Správné držení těla? Základní tipy pro zdravé pracovní návyky

18. 1. 2024

Péče o pokožku v těhotenství: Jak předejít striím a na jaké složky si dát pozor?

Z ostatních klinik

28. 3. 2024

Přečtěte si rozhovor s novým primářem Oční kliniky JL

26. 3. 2024

Březen je měsíc endometriózy

25. 3. 2024

Jak probíhá měření syndromu suchého oka? Vyzpovídali jsme pro vás návštěvnici

Nahoru